Invertergeneratorer är utformade som IT-system och har grundläggande skydd genom grundisolering av de strömförande delarna. PE-stiften i uttagen är anslutna till generatorns hölje på samma sätt som jordskruven. De två aktiva kontakterna i uttagen är likvärdiga så länge ingen av dem är jordad.
Nödkraftförsörjningar i byggnader måste generellt implementeras som ett TN-system. I detta fall måste generatorn och dess neutralledare jordas. Jordskruven på generatorn måste anslutas till huvudjordningsskenan i byggnaden med en 6-10 mm² kopparkabel. Alternativt kan ett separat jordningssystem byggas för generatorn. PE-ledaren från uttaget på generatorn går till jordskruven i fördelningsboxen, som i sin tur måste anslutas till huvudjordningsskenan. N-ledaren från generatorns CEE-uttag måste jordas vid anslutningspunkten i fördelningsboxen. Detta kan göras genom att placera en brygga mellan N och PE på generatorsidan av överföringsbrytaren.
Invertergeneratorer från Könner & Söhnen levererar 230V och, förutsatt att den nominella och maximala effekten följs, kan de användas för 230V hushållsmatning. Detta gör att de kan försörja nästan alla hushållens elförbrukare.
Behöver mina elektriska apparater 230V eller 400V ?
400V trefasström behövs vanligtvis endast av enheter som kräver ett roterande fält. Dessa är strömförbrukare med trefasmotorer, såsom verktyg, pumpar, etc.
Sådana elförbrukare som elspis, kraftfull genomströmningsvattenvärmare, fläktvärmare, elpanna eller bastu är anslutna till 3-fas enbart för att fördela belastningen i DNB-nätet och är i själva verket 230V elförbrukare som kan drivas av en 230V generator.
230V strömförbrukare med en total effekt på mer än 4,6 kVA måste anslutas till 3 faser för lastfördelning vid drift från det externa elnätet. Vid nödkraftdrift, när en nödkraftgenerator utan obalanserad last används, måste de förses med 230V, men får inte drivas med full effekt för att undvika överbelastning av neutralledaren.
Strömförbrukare som elektriska spisar är vanligtvis anslutna med en 5 x 2,5 mm² kopparkabel. Därför kan en uppsättning kokplattor, eller en kokplatta och en elektrisk ugn, drivas utan problem av generatorn utan att överbelasta neutralledaren i matningskabeln. Förutsatt att generatorn själv har tillräcklig effekt. Detsamma gäller för genomströmningsvärmare, fläktvärmare, elektriska pannor, bastur, etc., som har interna 230V värmeelement och faktiskt är 230V strömförbrukare.
I konventionella generatorer (även med AVR) tas strömmen från generatorns lindning och spänningsformen kan variera beroende på generatorns konstruktion.
Spänningsfrekvensen hos en konventionell synkron generator bestäms av motorns hastighet, som kan variera beroende på belastningen. AVR styr den effektiva spänningen, men inte spänningsvågformen, och för känsliga strömförbrukare är spänningsvågformen särskilt viktig.
I invertergeneratorer genereras spänningen elektroniskt och har en mycket mer stabil form och parametrar, och dessa rekommenderas för känsliga strömförbrukare som elektroniska enheter, LED-belysning, etc.
Jämförelse av spänning (gul) och ström (grön) hos en inverter och en konventionell generator under elektronisk belastning (elektronisk enhet med switchad nätaggregat):
Invertergenerator
Konventionell generator
Konventionella generatorer (även med AVR) upplever betydande distorsion under icke-linjära laster.
Du kan ta reda på om den aktuella elektroniska enheten kan drivas med en konventionell generator eller om den absolut kräver en inverterspänning från tillverkaren av enheten, eftersom endast tillverkaren vet exakt hur hans enhet är konstruerad och hur den reagerar på störningar i spänningsvågformen.
Här är den rekommenderade anslutningsplanen för husmatning enligt VDN-riktlinjen för planering, konstruktion och drift av system med reservkraftaggregat:
Nödkraft med en 1-fas husanslutning:
De neutrala och jordade ledarna från generatorn måste bryggas vid överföringsbrytaren. Detta skapar ett TN-system med den jordade neutralledaren på generatorsidan.
Det är förbjudet att använda generatorn med sammankopplade neutral- och PE-ledare utan jordning av säkerhetsskäl. Om detta saknas (t.ex. med en TT extern nätanslutning), måste ett separat jordningssystem installeras för generatorn. Generatorns neutralledare måste jordas på samma sätt som neutralledaren på transformatorstationens sida av det offentliga elnätet för att säkerställa nödkraftförsörjning i TN-systemet.
Nödström för hus med 230V inmatningsuttag på ytterväggen:
Detta anslutningsalternativ kräver mycket mindre ansträngning än en permanent installation av generatorn, vilket endast har fördelar vid sällsynta strömavbrott.
En överföringsbrytare installeras i husets elcentral, och ett TN-system konstrueras på generatorsidan (brygga mellan N och PE). Vid kortslutning (L mot strömförbrukarens hölje) flödar strömmen via bryggan från PE till N, och strömbrytaren på generatorn löser ut. Generatorns jordningsskruv måste anslutas antingen till husets jord via den förinstallerade fasta jordningspunkten eller till ett speciellt konstruerat jordningssystem. Generatorn kan anslutas till inmatningsboxen med en standard förlängningskabel (lämplig för uttagstypen). Ingen permanent installation krävs; generatorn används endast vid strömavbrott och kan anslutas när som helst utan större ansträngning.
Den andra, fria Schuko-uttaget (modeller med 2 uttag) får den jordade neutralledaren omedelbart efter att anslutningskabeln från det första uttaget till inmatningsuttaget är ansluten, eftersom de två uttagen på generatorn är kopplade parallellt.
Generatorer med ATS-anslutning kan också startas och stoppas automatiskt med hjälp av en lämplig ATS-box.
ATS-enheten övervakar spänningen på "Stadskraft"-sidan av fas L1 och startar automatiskt generatorn i "Auto"-läge så snart spänningen försvinner. Efter att generatorn har startat kontrolleras dess spänning, och först då kopplas strömförsörjningen till de nödkraftaktiverade konsumenterna över till generatorsidan. När spänningen återkommer till "Stadskraft"-sidan, kopplas "Lastutgången" till "Stadskraft"-sidan och generatorn stoppas.
Nätavskiljningen utförs säkert och över alla poler, och neutralledaren från generatorn måste jordas vid ATS (brygga mellan N och PE) så att nödkraftmatningen sker i samma system (TN eller TT) som från det externa elnätet.
Rekommenderad anslutningsplan för husmatning enligt VDN-riktlinjen för planering, konstruktion och drift av system med reservkraftgeneratorer för modellen KS 8100iE ATSR med KS ATS 4/25 Gasoline Box:
I denna variant kan elkonsumenter som har rätt till reservkraft få ström från det externa elnätet med upp till 25A (per faslinje) och från generatorn med upp till 25A (totalt).
Rekommenderad anslutningsplan för husmatning enligt VDN-riktlinjerna för planering, konstruktion och drift av system med reservkraftgeneratorer för modellen KS 5500iE ATSR med KS ATS 4/25 Inverter Box:
Om det aktuella behovet (när det drivs från det externa elnätet) överstiger 25A per fas, måste en extra lastöverföringsbrytare användas:
I denna variant kan konsumenter som är auktoriserade att använda nödström få ström från det externa nätet enligt den lastöverföringsbrytare som används och från generatorn upp till totalt 32 A. Den märkström som LSS 2 har bör motsvara de effektbehov som konsumenter med permanent nödströmsbehörighet har.
Rekommenderad anslutningsplan för 1-fas husanslutning:
I denna variant kan elkonsumenter som har rätt till nödström få ström upp till 50A från det externa elnätet och upp till 32A från generatorn.
Invertergeneratorer från Könner & Söhnen är utrustade med elektroniskt överbelastningsskydd. Om detta utlöses måste du koppla bort den överflödiga belastningen och trycka på "AC Reset"-knappen för att återställa strömmen.
De två uttagen, CEE 230V 32A och Schuko, är kopplade parallellt. PE-kontakterna på båda uttagen är anslutna till generatorhöljet och till jordningsskruven.
Elektroniskt överbelastnings- och kortslutningsskydd är inbyggt i invertermodulen.
Denna skyddsåtgärd skyddar dock inte själva växelriktarmodulen om, till exempel, generatorn är ansluten parallellt med andra strömkällor eller om den förser strömförbrukare som kan skicka energi tillbaka mot generatorn, t.ex. genom självinduktion, inbyggd elektronisk broms, etc.
Våra generatorer är reservkraftgeneratorer och är inte lämpliga för kontinuerlig, oavbruten drift.
Vi rekommenderar att alla våra bensingeneratorer körs i upp till 5 timmar, men sedan tar en paus på 30-60 minuter för att svalna.
ECO-läget på invertergeneratorn bör endast användas för lägre belastningar. Motorn har då en lägre hastighet och kondensatorerna i invertermodulen har en lägre likspänning och därmed mindre lagrad energi, vilket kan leda till spänningsfall eller distorsion i sinusvåg-utspänningen från invertermodulen om till exempel 1-2 kW belastning slås på samtidigt. Motorn behöver en viss tid för att nå en högre hastighet för att kunna tillhandahålla tillräcklig energi för invertermodulen. I normalt läge upprätthåller kondensatorerna i invertermodulen en högre likspänning så att de har mer lagrad energi för att generera 230V utspänning och kan därför bättre hantera högre belastningar som slås på. Motorn når också en högre hastighet i ECO-läge för att tillhandahålla tillräcklig energi och vid högre belastningar är det knappt någon skillnad mellan ECO och NORMAL. Men om du plötsligt slår på eller av en kraftig belastning i ECO-läge kan detta leda till funktionsfel orsakade av otillräcklig energi i kondensatorerna när belastningen ökar snabbt eller av en spänning på kondensatorerna som är för hög för ECO-läge när belastningen stängs av, eftersom motorn behöver en viss tid för att anpassa sin hastighet till den belastning som ska försörjas.
Viktigt!
En generator kan inte användas som ersättning för det offentliga elnätet utan att ta hänsyn till det befintliga systemet och dess komponenter, eftersom en generator i sig utgör en separat kraftkälla vars egenskaper skiljer sig från DSO-nätet.
Generatorn får inte anslutas parallellt med en nätansluten (grid-tie) växelriktare eller andra strömkällor.
Ansvarsfriskrivning:
Denna manual är endast avsedd som en vägledning, är illustrativ och måste anpassas till de specifika omständigheterna och förhållandena på plats under installationen. Själva installationen måste utföras i enlighet med alla standarder och föreskrifter. Vi tar inget ansvar för felaktiga installationer och deras konsekvenser.